USING GMOS IN FOOD PRODUCTION

Авторы

  • Begaliev Abdikayum

Ключевые слова:

Key words: genetic modification, genetic engineering, genes, genetics, branding, ecology, eco-friendly products, food safety.

Аннотация

Аbstract: This article summarizes the results of laboratory studies conducted in animals on the effects of genetically modified products by many scientists, and on this basis provides opinions and comments on the pros and cons of genetic modification. It was also noted that a large-scale study should be conducted in this regard in our country.

Библиографические ссылки

References:

И.А.Кузнечов. Технология и риски генной инженерии в растениеводстве. Вестник Российской Академии наук, 2015, том 85, №4, 329-337 с.

В.Лебедев. Миф о трансгенной угрозе. Наука игдизнь, 2003, №11, 66-72 с.

И.В.Ермаков. Генетически модифицированная соя приводит к снижению веса и увеличению смертности крысят первого поколения. Предварительные исследования. Экопинформ, 2006, №1.

D.Quist., I.CHapela. Transgenic DNA Introgessed into Traditional Maise Landracces in Oaxasa. Mexico. Nature 414, 6863 (Novembert 29, 2001). 541-543 p.

A.Coghlan. GM crop DNA Sound in human gut bugs. -New Scientist, 2002.

Normakhmatov, R., & Amanturdiyev, I. K. (2022). POSSIBILITIES OF USING GENETICALLY MODIFIED FOODS. Academic research in educational sciences, 3(Speical Issue 1), 39-42.

SANAEV, S., KH, K., & KH, A. I. (2021). THE INFLUENCE OF IRRIGATION TECHNOLOGY ON YIELD, STORAGE QUALITY AND TRANSPORTABILITY OF POTATO. Plant cell biotechnology and molecular biology, 22(69-70), 301-306.

Fayzimurodov, J., & Eshonkulov, B. (2023). TEXNIK KANNABIS NAVLARINING O'SISHI VA RIVOJLANISHI. Academic research in educational sciences, 4(SamTSAU Conference 1), 446-451.

Sanaev, S. T., Qahhorov, S. Q., & Sayfidinov, X. Z. (2024). THE ROLE OF BROCCOLE CABBAGE IN FOOD SECURITY. TADQIQOTLAR, 31(1), 160-162.

Shavkatovna, X. M., Ziyedullayevich, S. X., & Qo'shoqovich, Q. S. (2024). SHAFTOLI, OLXO 'RI VA BODOM PAYVANDTAGLARINI ISSIQXONADA YETISHTIRISH TEXNOLOGIYASI. TADQIQOTLAR, 31(1), 163-167.

Сайфидинов, Х. З. (2022). ЛЕТНЯЯ ПОСАДКА КАРТОФЕЛЯ. Ученый XXI века, (6 (87)), 31-32.

Halimov, F. Z., Sayfiddinov, H. Z., & Mamanov, S. S. U. (2020). ECOLOGICAL AND FAUNISTIC ANALYSIS OF THE CARABIDOFAUNA (SOLEOPTERA: CARABIDAE) OF THE ZIRABULAK MOUNTAINS. Scientific and Technical Journal of Namangan Institute of Engineering and Technology, 2(9), 110-116.

Бобомурадов, З. С., Хамдамов, И. Х., & Савкина, Л. В. (1996). Нут-кормовая культура. Сельское хозяйство Узбекистана, 6, 11.

Saifidinovich, B. Z. (2023). STUDY OF GROWTH DYNAMICS OF PEA CROP IN THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF THE REGIONAL ECONOMY DEPENDING ON SOWING METHODS. The Journal of Economics, Finance and Innovation, 1052-1059.

Хамдамов, И. Х., Бобомурадов, З. С., Умирзаков, Б. Э., & Усаров, З. (2006). Хашаки нухат намуналарини урганиш натижалари. СуFориладиган ерларда кишлок хужалик экинлалари селекцияси, уруFчилиги ва етиштириш технологиясининг муаммолари (Республика илмий конференцияси), 19-20.

Бобокулов, З. Р., & Бобомурадов, З. С. (2022). НЎХАТ НАВЛАРИ УРУ?ЛAРИНИНГ ЛАБОРАТОРИЯ УНУВЧAНЛИГИ. Current Issues of Bio Economics and Digitalization in the Sustainable Development of Regions (Germany), 880-882.

Rayimkulovich, B. Z., & Saifidinovich, B. Z. (2022). NUHAT-SOURCE OF INCOME. The Journal of Economics, Finance and Innovation, 1(1), 55-64.

Bobomuradov, Z. S., & Bobokulov, Z. R. (2018). No? xat ekinining o? ziga xos xususiyatlari (Fermerlarga kichik maslaxat). EVELOPMENT ISSUES OF INNOVATIVE ECONOMY IN THE AGRICULTURAL SECTOR, 989, 992.

Bobomirzaev, P., & Savurova, M. (2023). LALMIKORLIKNING TOG 'OLDI MINTAQASIDA QATTIQ BUG 'DOY EKISH MUDDATI VA ME'YORLARI. Innovatsion texnologiyalar, 50(02), 111-115.

Mahmadiyorov, F., Normurodov, D., & Sanaeva, L. (2023). THE INFLUENCE OF GROWING SUBSTANCES AND MICROELEMENTS ON YIELD AND HARVEST QUALITY OF WHITE SULTANAS. Science and innovation, 2(D11), 223-225.

Остонакулов, Т. Э., Санаев, С. Т., & Хонкулов, Х. Х. (2014). Подбор сортов картофеля, пригодных для выращивания ростками. The Way of Science, 27.

Shamsiev, A., Park, J., Olawuyi, I. F., Odey, G., & Lee, W. (2021). Optimization of ultrasonic-assisted extraction of polyphenols and antioxidants from cumin (Cuminum cyminum L.). Korean Journal of Food Preservation, 28(4), 510-521.

Farxodovich, Y. A., Zokirovna, I. M., & Ziyedullayevich, S. X. (2024). YUMSHOQ BUGʻDOY JAHON KOLLEKSIYASI NAV NAMUNALARINI QISHGA CHIDAMLILIGI. Лучшие интеллектуальные исследования, 15(3), 15-22.

Хонқулов, Х. Х., & Сайфидинов, Х. З. (2023). ТАКРОРИЙ ЭКИН СИФАТИДА ЭКИЛГАН КАРТОШКА НАВЛАРИНИНГ ЎСИШИ, РИВОЖЛАНИШИ ВА ҲОСИЛДОРЛИГИГА ЎТМИШДОШ ЭКИНЛАРНИНГ ТАЪСИРИ. Academic research in educational sciences, 4(SamTSAU Conference 1), 555-560.

Engel, K. H., Frenzel, T. H., & Miller, A. (2002). Current and future benefits from the use of GM technology in food production. Toxicology letters, 127(1-3), 329-336.

Grunert, K. G., Bech‐Larsen, T., Lähteenmäki, L., Ueland, Ø., & Åström, A. (2004). Attitudes towards the use of GMOs in food production and their impact on buying intention: The role of positive sensory experience. Agribusiness: an international journal, 20(1), 95-107.

Jozilova, N., Boboqulov, Z., & Fayzimurodov, J. B. (2023). TAKRORIY EKIN SIFATIDA EKILGAN TURLI EKISH MUDDATLARI VA SXEMALARINING MAKKAJO ‘XORI DURAGAYLARINING O ‘SISHIGA VA POYA HOSILDORLIGIGA TA’SIRI. JOURNAL OF INNOVATIONS IN SCIENTIFIC AND EDUCATIONAL RESEARCH, 6(10), 103-107.

Shamsiyeva, S. B., & Aliqulova, Z. (2023). KARTOSHKA YETISHTIRISHNING RЕSURSTЕJAMKOR TЕXNOLOGIYASI. AGROBIOTEXNOLOGIYA VA VETERINARIYA TIBBIYOTI ILMIY JURNALI, 19-25.

Raxmatov, I. I., & Sanaev, S. T. (2023). BUXORO VILOYATI SHAROITIDA SHIRIN MAKKAJO ‘XORI NAV VA DURAGAYLARINI TAKRORIY EKIN SIFATIDA O ‘STIRISH TEXNOLOGIYASI. Academic research in educational sciences, 4(SamTSAU Conference 1), 775-778.

Халмирзаева, Л. Б., Норбеков, Х. Т., & Санаев, С. Т. (2019). СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ТЕХНОЛОГИИ ВЫРАЩИВАНИЯ САЖЕНЦЕВ УНАБИ (" ZIZIPHUS JUJUBA MILL") В УСЛОВИЯХ САМАРКАНДСКОЙ ОБЛАСТИ УЗБЕКИСТАНА. In СОВРЕМЕННОЕ СОСТОЯНИЕ, ТРАДИЦИИ И ИННОВАЦИОННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ В РАЗВИТИИ АПК (pp. 386-389).

Халмирзаева, Л. Б. (2019). ВЛИЯНИЕ УДОБРЕНИЙ НА РОСТ И РАЗВИТИЕ САЖЕНЦЕВ УНАБИ (ZIZIPHUS JUJUBA MILL). ББК 65.00. 11 И 67, 375.

Опубликован

2024-03-17

Как цитировать

Begaliev Abdikayum. (2024). USING GMOS IN FOOD PRODUCTION. Лучшие интеллектуальные исследования, 17(1), 26–31. извлечено от https://web-journal.ru/journal/article/view/3858