GASTRONOMIK TURIZM XUSUSIYATI VA UNING MICE TURIZMDAGI O`RNI.

Izamova Shaxribonu Gapparovna

O'roqova Dilfuza Bahriddinovna

Ключевые слова: Kalit so`zlar: gastronomik turizm, MICE turizm, turistik mahalla, hududlarning ijtimoiy rivojlanishi, iqtisodiyot.


Аннотация

Quyidagi maqoladan ko`zlangan asosiy maqsad gastronomik turizmni kelib
chiqishi, tarixi, uning dolzarbligini, mohiyatini keng yoritib berishdan iborat,
chunki dunyoning ko`plab rivojlangan mamlakatlarida gastronomik turizm -
turizmning asosiy turi sifatida e`tirof etilyapti.
Hozirgi kunda turizm butunjahon miqyosida jadal rivojlanib borayotgan,
davlat iqtisodiyotining ajralmas bir sohasi hisoblanadi. Shu sababli, turistik faoliyat
bilan bog`liq jarayonlarga ham boshqa sohalar kabi ko`p e’tibor qaratilyapti.
Undan tashqari, tashkillashtirilgan gastronomik turlarning hamda ularning MICE
turizmdagi o`rni, gastronomiyaning ahamiyati yoritilgan.
Gastronomik turizmning tarixiy ildizlari va bugungi kunda bu yo`nalishda
xorijiy davlatlar hamda O‘zbekistonda olib borilayotgan ilmiy-amaliy jarayonlar
solishtirma misollar bilan ko‘rib chiqilgach, gastronomik turizmni rivojlantirish
hozirda qanchalik zarur ekanligi va buning uchun gastronomik turizmni
ommalashtirish va bu borada yuksak tashabbuslarni ilgari surish, yurtimizda bu
sohadagi bilim darajalarni oshirish, mahalliy hokimiyat organlari, jamoat tashkilotlari,
ommaviy axborot vositalarini bu sohaga jalb qilish, xalqaro hamkorliklarni yanada
kengaytirish kerak degan xulosaga kelindi.


Библиографические ссылки

FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO`YXATI:

Қутлимуротов Ф.С. Внедрение Корейского гостиничного менеджмента в

Узбекистане. Материалы VII-Международной научно-практической

конференции студентов и аспирантов. г. Донецк 2004(Kutlimurotov F.S.

Introduction of Korean hotel management in Uzbekistan. Materials of the VII-

International Scientific and Practical Conference of Students and Postgraduates).

Мирзиёев Ш.М. Олий Мажлисга Мурожаатнома. http://

www.gov.uzо(Мирзиёев Ш.М. Обращение к Олий Мажлису).

Ткачук П.Ю. Новая русская кухня как фактор развития национального

наследия / П.Ю. Ткачук // Вестник Луганского национального университета

имени Тараса Шевченко: сб. науч. тр. / гл. ред. Е.Н. Трегубенко; вып. ред.

Н.В.Вострякова; ред. сер. А.Е. Пожидаев. – Луганск: Книга, 2018. – № 1(10):

Cерия 5. География. Экономика. Туризм. – 148с.

Куклина Т.С. Гастрономический туризм на туристическом рынке.

[Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.sworld. com.ua/ konfer30 /

pdf. Сборник научных трудов SWORLD. Материалы международной

научно-практической конференции «Современные направления

теоретических и прикладных исследований 2013» 19-30 марта 2013 г.

Нехаева Н.Е., Терехова Ю.С. Гастрономический туризм как перспективное

направление развития регионов России // Естественные и математические

науки в современном мире: сб. ст. по матер. XXXIV междунар. науч.-практ.

конф. № 9(33). – Новосибирск: СибАК, 2015.

Саламатина С.Е. Состояние и перспективы развития гастрономического

туризма на юге Одесской области.Одесская национальная академия пищевых

технологий. Научные труды, выпуск 46, том 2. - С. 325-329

Hall CM, Mitchell R. Gastronomic tourism //Niche Tourism. – 2013. – Р. 73. (Холл

С.М., Митчелл Р.Гастрономический туризм //Нишевый туризм.)

https://www.eda27.ru/gastronomicheskiy-turizm

https://dokumen.pub/the-routledge-handbook-of-gastronomic-tourism-1nbsped-

-9781138551558.html

John D Mulcahy “Historical Evolution of Gastronomic Tourism” 2019 y

(Историческая эволюция гастрономического туризма»)

https://www.immaterieelerfgoed.nl/media/inline/2017/9/14/tourism_and_intangibl

e_cultural_heritage_unwto.pdf