JAMOAT TRANSPORTI USTUVORLIGINI OSHIRISH BO`YICHA MAVJUD TATQIQODLARNI KUZATISH - Javohir Mamarasulov Ravshan o`g`li (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
Avtomobillar va avtobuslarning harakat intensivligi kun davomida ham, 1 soat ichida ham notekis ekanligi isbotlangan. Jamoat transporti (PT) ustuvorligini ta'minlashning beshta usuli bilan chorrahadan o‘tishda transport vositalarining kechikish vaqtiga bog'liqliklari berilgan. Ko‘rib chiqilgan usullar uch guruhga bo‘linadi: ajratilgan yo‘lak (passiv), svetoforning moslashuvchan boshqaruvi (faol ustuvorlik) va birlashtirilgan variantlar (faol va passiv kombinatsiyasi). Ishda ustuvorlikning maqbul usulini tanlash uchun haydovchilar va yo‘lovchilarning shaxsiy va jamoat transportida vaqt yo‘qotishlarini hisobga olgan holda, foydalanuvchilarning umumiy kechikish vaqti qo‘llaniladi.