POYEZDLARNING IXTIRO QILINISHI - Isroilov Ibrohim Baxtiyor o‘g‘li,; Rustamxonov Ayubxon Azamatxon o‘g‘li, (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
Poyezdlar yuk va yo‘lovchi tashishda juda katta rol o‘ynaydi. Xo‘sh bu qachon, qayerda o‘ylab topilgan va kim tomonidan? Poyezdlarning birinchisi XVII-XVIII asrlarda Yevropada paydo bo‘lgan va aravachalarga o‘xshagan, ularning oldida aravani rels bo‘ylab sudrab yuradigan otlar bo‘lgan. 1809 yilga kelib, metall halqalar bilan bog‘langan bir nechta aravachalar allaqachon paydo bo‘lgan. Lekin buni poyezd deb atash qiyin.