ZARARKUNANDALARGA QARSHI YIRTQICH QO’NG’IZ TURLARINI (Insecta:Coleoptera)QO’LLASH - Yunusov Mirzakarim Mirzaxmatov; Axmedova Gavharoy Yuldashevna; Abdumalik Shermatov (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Ushbu maqolada shiralar, kanalar, qurtlar, qalqondorlar, fitonomus qurtlari ana shunday xavfli zararkunandalar qatoriga kiradigan, ekinlarga tushadigan xavfli zararkunandalarni yo‘qotishda katta ahamiyatga ega bo‘lgan hasharotlar haqida yozilgan. Jumladan, ushbu maqolada koksinellidlar – qattiq qanotlilar (Soleoptera) turkumining xonqizi (Sossinellidae) oilasiga mansub hasharotlar, yirtqich qandalalar, kanaxo‘r trips, stetorus qo‘ng‘izi, yirtqich pashshalar va ularning lichinkalari haqida ma’lumot berilgan. Foydali hasharotlarning tashqi tuzilishi, oziqlanish usuli, yashash tarzi, mevali bog’larda uchrash xolati, zararkunanda hashorotlar soniga nisbati, lichinkalarining yashash tarzi hamda foydali hususiyatlari yoritilgan. O’tkazilgan tadqiqotlarda foydali hasharotlardan zararkunandalarga qarshi foydalanilganda e’tibor berilishi zarur bo’lgan omillar haqida ma’lumot berilgan va kerakli tavsiyalar ko’rsatib o’tilgan. Zararkunanda hasharotlarga qarshi kimyoviy kurashdan ko’ra biologik kurash samarali va zararsiz usul ekanligi hammaga ma’lum bo’lsada, biologik kurashning qanday tartibda qo’llanilishi, qaysi mavsumda qanday vaqtda, qanday usullar bilan olib borilishi haqidagi ma’lumotlar entomologik tadqiqotlarni o’tkazishda o’rinli ma’lumotlarni talab etadi. Biz ushbu maqolani aynan shunday ma’lumotlar bilan boyitdik. Dunyoda aholi soni kundan - kunga o’sib borayotgan hozirgi vaqtda oziq-ovqat texnologiyasi taraqqiyotida ham foydali hashorotlarning hususiyatlarini o’rganish dolzarb masalalardan biridir.