INSON HAYOTIDA UYQUNING AHAMIYATI - Goziyeva Umida Abduvosyeevna (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Ishlab charchagan odam kuch to’plashi, normal hayot faoliyatini davom ettirishi uchun uxlab dam olishi lozim. Uyqu ham insonga kuch quvvat bo’ladi. Agar kishi uyqusiz bir necha kun yursa u toliqadi, kuchli charchash kuzatiladi. To’yib uxlab dam olgan kishi kun davomida yaxshi ishlaydi. Masalan bolalar ham kam uxlab uyquga to’ymasa injiq bo’lib yig’loqi bo’lib qoladi. Ayrim chaqaloqlarni uyqusi almashinib qolib kechasi uyg’oq bo’ladi, kunduzi uxlaydi. Keyinchalik bola katta bo’lishi bilan yana uyqusi o’z o’rniga tushib ketadi. Katta yoshli insonlar ham uyquni qadriga yetishi kerak hadeb ish tashvishlari ro’zg’or deb farzandlar deb tinim bilmay ishlaydi. Shunday qilib kishi sog’lig’ini ham yo’qotib quyadi. Ayrim odamlar pulni ortidan quvib yuk tashuvchi haydovchilar, kira qiluvchi taksi haydovchilari, tadbirkorlar va boshqa kasb egalari ish yumushlar ketidan qolmasdan dam olishni uyquni unutib quyadi. Natijada yo’lda keta turib ko’zi ochiq bo’lsa ham bosh miya tormozlanadi ya’ni uyquga o’tib ketadi. Shu vaqtda noxush avtohalokatlar sodir bo’ladi. Har qanday kishi yo’lga uzoq safarga chiqadigan bo’lsa ayniqsa haydovchilar tuyib uxlab dam olganda bexavotir manzilga yetib oladi.