TURLI YOSHDAGI BEMORLARDA NAFAS OLISH TIZIMI SILIINING KECHISH XUSUSIYATLARI - Turdibekov Xusan Ibragimovch; Kuyliyev Kalandar Urinovich; Abdumannon Abdullo o’q’li Axmedov (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Nafas olish tizimi silii bo'yicha SamVFvaPM bo'limlarida statsionar davolanayotgan yosh va keksa bemorlarni tekshirish natijalarining qiyosiy tahlili keltirilgan. Ushbu toifadagi bemorlar orasida sil kasalligi shakllari, klinik ko'rinish, klinik va laboratoriya ma'lumotlari to'g'risida statistik ma'lumotlar olingan. O'smirlardagi sil kasalligi ko'pincha profilaktik tekshiruvlar va muloqot sababli tekshiruvlar paytida, kattalar orasida esa tibbiy yordamga murojaat qilishda aniqlanadi. O'smirlar uchun bir tomonlama cheklangan jarayonlar yoki kichik kavernalar bilan, sil mikobakteriyasini ajratmasdan kechish ko'proq xarakterlidir. Kattalarda sil kasalligi ko'pincha o'pka belgilari, intoksikatsiya, asoratlar bilan birga keladi. Sil kasalligi bilan og'rigan bemorlarni o'z vaqtida faol aniqlash uchun umumiy davolash tarmog'i bosqichida ushbu yosh kontingentlari bilan ishlashda belgilangan xususiyatlarni hisobga olish tavsiya etiladi.