MAXALLIY XOM-ASHYODAN ISHLAB CHIQARILGAN “DENIM” TО‘QIMASINING FIZIK-MEXANIK XUSUSIYATLARI TADQIQI - ass. Xо‘jayev R.Q,t.f.d.; prof. Qadirova. D. N (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Anatatsiya. Maqolada mahalliy xom-ashyodan tolaviy tarkibi turlicha Denim matosini ishlab chiqarish uchun tanlangan texnologik omillari asosida “To’qimachilik matolari texnologiyasi” kafedrasi laboratoriyasi jihozlarida va Samarqand vuloyati Oqdaryo tumani “Afrosiyob Jinsi” MCHJ islab chiqarish korhonasi sharoitida JAT-810 to’quv dastgohida ishlab chiqarilgan tajribaviy namunalari haqida ma’lumot keltirilgan. Barcha namunalarni to’qish uchun tanda ipi sifatida 100% 30x 2 teksli eshilgan paxta tolali ipidan foydalanildi. Arqoq uchun esa I-namunada 100% paxta tolali 50 teksga ega ip, II-namunada 100% Viskoza ipi, III-namunada 100% poliefir ipi va IV-namunada 100% paxta tolali siro ipidan foydalanildi.Denim to’qimasining tajribaviy to’qima namunalarining fizik-mexanik ko‘rsatkichlarini Toshkent shahrida joylashgan, MCHJ «O'zbek-Turk» Test Markazi sinov laboratoriyalarida, olingan bo’lib, bunga ko’ra quydagilar: uzilish kuchi, F (sN), solishtirma uzilish kuchi, (sN/ teks), uzilishdagi uzayish, ɛ (%), shu kabi bir qator sinovlar natijalari keltirilgan.