METRIK GRAFLARDA HILFER OPERATORI QATNASHGAN VAQT BO‘YICHA KASR TARTIBLI DIFFERENSIAL TENGLAMALAR UCHUN TESKARI MASALA - Maksumov Mansurbek Xibzullo o‘g‘li (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
ANNOTATSIYA. Bugungi kunda metrik graflarda Hilfer operatori qatnashgan vaqt bo’yicha kasr tartibli differensial tenglamalar uchun teskari masala yechish matematika fanining barcha darajalarida dolzarblik kasb etmoqda. Negaki, tarmoqlangan sohalarda to‘lqin tarqalishi va diffuziya jarayonlari ko‘plab sohalarda uchraydi. Masalan, neyron birikmalarida nerv impulslarining tarqalishi, arterial qon aylanish sistemasida impuls tarqalishi, elektr tarmoqlaridagi to‘lqin jarayonlarini keltirish mumkin. Bunday jarayonlar odatda metrik graflarda differensial tenglamalar uchun boshlang‘ich-chegaraviy masalalar yordamida modellashtiriladi.