“Ўзбекистон Републикасининг 2023 йил Давлат бюджети даромадлари ижроси таҳлили” - Султонов Умиджон Равшанович (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Аннотация: Давлат бюджети даромадлари 2023 йил якунида 231,7 трлн сўмни ташкил этиб, 2022 йилга нисбатан 29,9 трлн сўмга (14,8%га кўп) ошди. Тушумлар қўшилган қиймат солиғи бўйича қайтариш қоплаб бериш ва фуқароларга харид суммасидан 1% “кэш-бэк” қайтариш суммаларини ҳисобга олган ҳолда шакллантирилган. Давлат бюджети таркибидаги Солиқ қўмитаси маъмурчилигидаги тушумлар 165,9 трлн сўмни, Божхона қўмитаси бўйича тушумлар 56,4 трлн сўмни ташкил қилди. Шу жумладан, бошқа даромадлар ва солиқ бўлмаган тушумлар 47,2 трлн сўмни ташкил этди ҳамда солиқ тўловчиларга 21,6 трлн сўм миқдорида қўшилган қиймат солиғи ва кэш-бек суммалари қайтариб берилди.