BINO VA INSHOATLARNING QISH FASLIDA ISITISH TIZIMINI AVTOMATLASHTIRISH - Ro‘ziyev Aslbek O‘tkirbek oʻgʻli (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Binolarni isitish tizimini avtomatlashtirish jarayoni energiya sarfini minimallashtirish bilan birga optimal issiqlik qulayligiga erishish uchun moʻljallangan bir qator oʻzaro bog'liq texnologik komponentlar va operatsion tartiblarni oʻz ichiga oladi. Ushbu boʻlimda biz ushbu texnologik jarayonning turli jihatlarini, jumladan parametrlarni tanlash, monitoring qilish, sozlash va signalizatsiya mexanizmlarini koʻrib chiqamiz.Binolarni isitish tizimini avtomatlashtirishning asosiy bosqichlaridan biri nazorat qilinadigan va nazorat qilinadigan parametrlarni tanlashdir. Bu parametrlar odatda atrof-muhit harorati, namlik darajasi, bandlik holati va tashqi ob-havo sharoitlarini oʻz ichiga oladi. Ushbu parametrlarni tanlashning asosi ularning ichki issiqlik konforiga va energiya samaradorligiga bevosita ta'siridadir.Atrof-muhit harorati isitish talablarining asosiy hal qiluvchi omili boʻlib xizmat qiladi, oʻzgarishlar istalgan qulaylik darajasini saqlab turish uchun isitish quvvatini sozlashni boshlaydi. Namlik darajasi ham hal qiluvchi rol oʻynaydi, chunki haddan tashqari namlik noqu-laylik va qurilish materiallariga potentsial zarar etkazishi mumkin. Bundan tashqari, bandlik holati va tashqi ob-havo sharoiti xona ichidagi iqlimga ta'sir etuvchi tashqi omillar va yashash sharoitlari haqida qimmatli ma'lumotlarni beradi, bu esa isitishni boshqarish strategiyalarida koʻproq ma'lumotli qarorlar qabul qilish imkonini beradi.Parametrlar aniqlangandan soʻng, keyingi qadam isitish tizimini avtomatik ravishda tartibga solish uchun monitoring va sozlash mexanizmlarini amalga oshirishdir. Bu odatda atrof-muhit sharoitlarini doimiy ravishda kuzatib borish va shunga mos ravishda isitish parametrlarini sozlash uchun sensorlar, aktuatorlar va boshqaruv algoritmlarini oʻrnatishni oʻz ichiga oladi.