O’zbekistonda gilamchilik sanoatining rivojlanishi - Bahodirova Dilshoda Baxrullayevna, (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
XX asrning boshlarida Samarqand viloyati hududlarida 50 ga yaqin o’zbek qabilalari yashagan. Gilam to’qish san’ati qadimdan ko’chmanchi chorvadorlar va qabilalar orasida shakllangan. Grebenkinning ma’lumotiga qaraganda XIX asrning oxirida gilam to’qish san’ati quyidagi o’zbek qabilalari: nayman ming, qutchi, bag’rin, xitoy, qipchoq, mitan, turklarda mavjud bo’lgan. Hozirgi kunda Prezidentimiz tomonidan respublikada qo’lda to’qilgan gilamchilik sohasini rivojlantirishga oid PQ-4759-sonli qarorini imzoladi. 2020-yildan boshlab gilamchilikga bo’lgan e’tibor yanada jadallashdi.