Yuqori chasototali va o’ta yuqori chastotali diodlar mavzusini mazmuni va o’tish uslublari. - Hasanov Olimjon (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Sanoatda juda ko‘p diodlar ishlab chiqariladi. Ular bir-biridan ko‘rinishi,parametrlari, ishlatilgan materiali, bajaradigan vazifasi bilan bir-biridan farq qiladi. Yarimo‘tkazgichli diodlar ikki elektrodli bo‘lib, birining nomi anod,ikkinchisining nomi katod deyiladi. Dioddan faqat bir tomonga tok oqib o‘tadi,ya’ni anoddan katodga, ikkinchi tomonga oqib o‘tmaydi chunki manbaga teskari ulanganda diodning ichki qarshiligi juda katta bo‘ladi.Diodlar elektr zanjirda ulanishiga qarab vazifalari belgilanadi. Masalan:o‘zgaruvchan tokni to‘g‘irlash maqsadida to‘g‘irlagichli diodlar, tokning barqarorholatda turishini ta’minlovchi stabilitronlar, yorug‘lik nur tarqatuvchi yorug‘likdiodlar, nurli signallarni qabul qiluvchi fotodiodlar, yuqori chastotali signallarnipast chastotali signallarga aylantirib beruvchi yuqori chastotali diodlar hisoblanadi.