VITAMINLAR ISHLAB CHIQARISH VITAMINLARNING BIOLOGIK AHAMIYATI MODDALAR ALMASHINUVI - Bobobekova Zarxol; Mamirzayev M.A; Tashanov O.S. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Vitaminlar (lotincha: vita — hayot),darmon dori — tirik organizmning hayot faoliyati va normal moddalar almashinuvi uchun zarur boʻlgan organik birikmalar. Ular turli xil kimyoviy tuzilishga ega. Oziq moddalar tarkibida qandaydir moddalar yetishmasligi natijasida odamlar kasal boʻlishi toʻgʻrisidagi maʼlumotlar qadimiy Xitoy kitoblarida, keyinchalik Gippokrat asarlarida qayd etilgan. Vitaminlarni ilmiy nuqtai nazardan oʻrganish XVIII asrda boshlangan.