RAMZIY INTERAKSIONIZMNING VUJUDGA KELISHI VA RIVOJLANISHI - Ermatova Sarvinoz (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Sotsiologiyada kommunikatsiya muammosiga bo’lgan qiziqishning ortishi, qarama-qarshi tomonga nisbatan o’z nuqtai-nazarini belgilash muammolarining dolzarb ekanini isbotladi. Bu esa, psixologik jarajonlarni tadqq etishga nigilistik munosabatda bo’lish va insonning butun hayotiy qiyofasini faqatgina chetdan kuzatiladigan xulq-atvoriga qiyoslash abi hususiyatlarga xos bo’lgan bixevioristik urf-odatlarini sustlashtirdi. Bioxivorist va freydistlardan farqli o’laroq “uchinchi kuch”, ya’ni yaxlit insoniy “O’zlik” va mikrosotsial muhitda uning shaxsiy o’zligini belgilashga qaratilgan interaksionistik yo’nalish shakllandi. Keng nazariya sifatida, XX srning 20-yillarida Chikago maktabida vujudga kelgan va uning asoschisi amerkalik sotsiolog Jorj Mid hisoblanadi. ‘Ramz” deganda bir-biri bilan interaksiya, ya’ni o’zaro aloqaga kirishganda individlar tomonidan tomonidan tushuniladigan “ma’no” nazarda tutiladi, ushbu nazariyada jamiyat o’zaro integratsiyaga kirishgan individlarnng harakati nuqtai-nazaridan qaraladi. Jamiyatni insonlarning xulq-atvori tamoyillarini ko’ib chiqish yo’li bilan tushuntirish mumkin, chunki faqat shunday yo’sinda xulq-atvorni belgilovchi ramz o’zini namoyon qiladi. Ramziy interaksionizm uch asosiy g’oyaga asoslanadi: