SOVET IMPERIYASINING TANAZZULGA YUZ TUTISHI VA O’ZBEKISTON DAVLATINING ISTIQLOLCHILIK KURASHI - Aminjonov Shahzod G'ani o'g'li, (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Ushbu maqolada Turkiston xalqlarining mustabid Sovet hokimiyatining shovinistlik siyosatiga qarshi yuritgan istiqlolchilik kurashi markaziy organlarni Turkistonda tashkiliy jihatdan ba`zi o’zgartirishlarni amalga oshirishga majburlanganligi xususida yoritilgan. Bundan tashqari, O`zbekiston va Qoraqalpog`iston Sovetlar davrida markazga bo’ysunuvchi ham yetkazib beradigan mustamlaka o’lka bo’lib qoldi. 20-yillarning 1-yarmida bir butun Turkiston parchalanib qizil imperiyasining ma`muriy-xududiy qismiga aylantirildi.