DAVLAT SOLIQ ORGANLARINING VAKOLATLARI VA MAJBURIYATLARI: XALQARO TAJRIBA QIYOSIY TAHLILI - Boranbayev Mereke Serikbay uli (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Maqolada davlat soliq organlarining vakolatlari va majburiyatlari ko’rib chiqilgan hamda soliq munosabatlarini davlat tomonidan boshqarishning xalqaro tajribasi o’rganilib davlatlar aro qiyosiy tahlili o'rganildi. Asosiy asos davlat boshqaruvidagi kontseptual asosning ahamiyati turli darajadagi yurisdiktsiyalar o'rtasida soliq ma'lumotlarini almashish muhimligini ko'rsatadi. Soliq ma'muriyati tizimining jahon amaliyoti tahlil qilindi va ratsionalizatsiya tajribasi o'rganildi "yagona oyna – yagona deklaratsiya" konsepsiyasini amalga oshirish kontekstida soliq munosabatlari –yagona to'lov". Dunyoning ayrim mamlakatlari uchun soliq yukining ko'rsatkichlari keltirilgan va nazorat qiluvchi organlarning soliq to'lovchilar bilan munosabatlarini takomillashtirish va uyg'unlashtirishning asosiy yo'nalishlari shakllantirilgan.