ALISHER NAVOIYNING “XAMSA” DOSTONI TOPONIMLARINING LUG‘AVIY QATLAMLARI - Umarova Shahnoza (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya: Maqolada Alisher Navoiyning “Xamsa” dostonidagi toponimlarning lug‘aviy qatlamlari xususida so‘z yuritilgan. Kuzatishlar shuni ko‘rsatadiki, “Xamsa” tarkibiga kiruvchi dostonlarda tasvirlangan voqealar ma’lum bir makon va zamonda yuz beradi va buni amalga oshirish uchun shoir onomastik qatlamning toponimika sathiga kiruvchi jug‘rofiy nomlar, shu hududdagi tog‘, daryo, shahar, qal’a va boshqa lisoniy birliklardan keng foydalanadi. Dostonlar matnida uchragan toponimik birliklar qaysi til birligiga aloqadorligi nuqtai nazaridan o‘z va o‘zlashgan qatlamga mansubdir. Ana shu qatlamlarga kiruvchi birliklar ishda tahlilga tortilgan va zarur xulosalar chiqarilgan.