NO‘XAT O‘SIMLIGINING TUPROQ UNUMDORLIGINI OSHIRISHDAGI AHAMIYATI - Panjiyeva Sitora Bahodir qizi (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Qonun bilan tuproqni muhofaza qilish va uning unumdorligini oshirish sohasidagi asosiy prinsiplar, sohani davlat tomonidan tartibga solish, tuproq unumdorligini oshirish asoslari va tartibi belgilandi. Qishloq xo‘jaligi vazirligi tuproqni muhofaza qilish va uning unumdorligini oshirish sohasidagi yagona davlat siyosatini amalga oshiradi. Qishloq xo‘jaligida hozirgi kunada dukkakli ekinlardan foydalanish keng yo‘lga qo‘yilmoqda. Shu jumladan dukkakli ekinlar safiga kiradigan no‘xat ekinadan foydalanish va undan yuqori hosil olish shu bilan birga oziq – ovqatda ham keng foydalanib kelinmoqda. Tuproq unumdorligining keskin pasayib ketishiga sabab hozirgi kunda qishloq xo‘jaligida mineral o‘g‘itlardan me’yordan ortiq foydalanish ham sabab bo‘ladi. No‘xat ekini bir yilda gektariga 80-120 kg gacha havodan tabiiy azot to‘playdi bu esa tuproq unumdorligining oshishiga sabab bo‘ladi.