SOYA O‘SIMLIGINI SHONALASH DAVRLARIDA ORGANIK MASSA TO‘PLANISHIGA AZOT O‘G‘ITI ME’YORLARINI TA’SIRI - M.Nazarov; M.G.Maxsudova; T.E.Usmanova (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya. Soya oʻsimligi bugungi kunda dunyoning koʻplab mamlakatlarida jami 127 mln. ga maydonda yetishtirilmoqda. Ekin maydoni boʻyicha dunyoda bugʻdoy, makkajoʻxori va sholidan keyin 4-oʻrinni egallaydi. Oʻzbekistonda soya oʻsimligi 2018-yilda 18500 ga, 2019-yilda 19800 ga, 2020-yilda 17314 ga, 2021 yilda 59853 gektar maydonda yetishtirildi va moʻl hosil olindi. 2022-yilda jami 80 000 gektar maydonga soya ekini ekilib, parvarish qilish ishlari davom ettirilmoqda. Aholi sonining ortishi oʻsimlik yogʻiga boʻlgan ehtiyojning yanada ortishiga olib kelmoqda. Bu esa moyli ekinlarga alohida e’tibor qaratishni talab etmoqda. Soyadan moʻl hosil olish asosan uni oziqlantirish va turli zararkunandalarga qarshi kurash ishlarini oʻz muddatlarida olib borishni taqozo qiladi.