SOVET HOKIMIYATINING ÒZBEKISTONDA OLIB BORGAN QATAG'ONLIK SIYOSATI (1930-YILLARDA) - Mamatova Maftuna Artiqboy qizi,; Abdujabborova Gulzira Qahramonovna, (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya: Sho’rolar hukumati xalqning eng ma’rifatli vakillari bo’lgan ziyolilarni ko’plab qatag’on etgan. Qatag’onlar mexanizmi nafaqat Iosif Stalin hukumat tepasida bo’lgan davrda, balki undan keyin ham to’xtamagan. Mutaxassislar fikricha, Sovet davri qatag’onlari o’tgan asrning 80-yillari o’rtalarigacha davom etgan. Ba’zilarga ko’ra, bu mexanizm yashovchan va u hamon o’z kuchini saqlab qolgan bo’lishi mumkin. XX asrning 30-yillarida O‘zbekiston SSRda ro‘y bergan siyosiy-ijtimoiy kampaniya «paxta ishi», «o‘zbek ishi» haqidagi ma’lumotlar tahlil qilingan. Butun sobiq Sovet ittifoqidagi «qayta qurish» jarayonining bir qismi bo‘lgan mazkur kampaniya arxiv hujjatlari, tadqiq etilgan ilmiy ishlar va adabiyotlar yordamida tahlil etilgan.