AGLOMERATSIYALAR SHAKLLANISHI - Olimova Xafizaxon Erkinjon qizi; Muqimova Davlatxon Karimovna (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
O‘zbekistonda zamonaviy aholi punktlari tizimi uzoq muddatli rivojlanish, aholi punktlari sonining o‘zgarishi, ular orasida aholining funksional farqlanishi va integratsiyalashuvi natijasida shakllangan [1]. Respublikada aholi tarkibi dinamikasi aholi punktlarining chuqurroq iqtisodiy ixtisoslashuvi bilan ajralib turadigan differensiallashuv yo'nalishiga o'tdi. Shu sababli ham aholining hozirgi joylashuvi boshqaruv funktsiyalarini bajarishiga qarab oddiy va tarkibiy markazlar sifatida shakllanadigan shaharlar, shahar tipidagi posyolkalar (posyolkalar) va qishloq aholi punktlari shaklida xarakterlanadi [2, 8-10].