BUYRAK USTI BEZI GORMONAL BUZILISHLARI - Botirova Nigina Akram qizi (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
Annotatsiya: Gormonlarning ishlab chiqarilishi nafaqat buyrak usti bezlari, balki gipofiz va gipotalamus tomonidan ham boshqariladi. Bular bosh suyagida joylashgan endokrin tizimning organlari bo‘lib hisoblanadi. Jarayon quyidagicha sodir bo'ladi: gipotalamus kortikotropin rilizing gormon ishlab chiqaradi, keyin bu modda gipofiz beziga kiradi va ACTH (adrenokortikotrop gormon) sinteziga yordam beradi, bu esa o'z navbatida buyrak usti bezlari ishiga bevosita ta'sir qiladi. Qobiliyatsizlik har qanday bosqichda buzilish sodir bo'lganda rivojlanadi.