ZAMONAVIY DEMOKRATIK DAVLATLARDA SIYOSIY ELITALARNING RO’LI - Ortiqov Diyorbek Nabijon o’g’li (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
Ushbu maqolada biz siyosiy elitaning xususiyatlari, ular hokimiyatni qanday qo'lga kiritishi va saqlab turishi, demokratik jarayondagi hukmronligining oqibatlarini muhokama qilish orqali mavzuni chuqur o'rganamiz. Demokratiya - bu qarorlar qabul qilish jarayonlarida barcha fuqarolar teng ishtirok etadigan boshqaruv tizimi. Biroq, amalda demokratiya ko'pincha siyosiy elita deb ataladigan kichik bir guruh odamlar tomonidan to'liq nazorat qilinmasa, ta'sir qiladi. Bu elitalar siyosiy maydonini o'z manfaatlariga ko'ra shakllantirish uchun kuch va resurslarga ega, ko'pincha keng jamoatchilik hisobidan. Demokratiyani shakllantirishda siyosiy elitaning roli sinchkovlik bilan tekshirishni talab qiladigan murakkab masala. Shuningdek, elita va keng jamoatchilik o'rtasidagi kuch dinamikasini muvozanatlash va demokratiyaning haqiqiy vakillik boshqaruv tizimi bo'lib qolishiga yordam beradigan potentsial yechimlarni o'rganamiz. [1]