JAHON ADABIYOTSHUNOSLIGIDA MАSАL TASNIFI VA UNING LIRO-EPIK BELGILARI - Nosirova Dilfuza Mustafoyevna; O‘ktamova M.A. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
Bugungi kunda butun dunyoda barcha sohalar kabi adabiyothunoslik ilmi ham jadal sur’atlar bilan rivojlanmogda. Ayniqsa, og‘zaki nutqni rivojlantirishga hamda ular bilan milliy tilimiz xususiyatlarini o‘rganishga bo‘lgan qiziqish kun sayin ortmoqda.Tobora rivojlanayotgan O‘zbekistonning kelajakda yanada taraqqiy etishi va yuksalishida, mustahkamlanib borishida o‘z ona tilimizni atroflicha mukammal o‘rganishning ahamiyati beqiyosdir. Bu hozirgi kundagi ta'lim tarbiya jarayonini yaxshilashga , keyingi yillarda o‘qitishdagi muhim ko‘zlangan narsa bu o‘quvchilarni boshlang‘ich sinfdan boshlab og‘zaki nutqini o‘stirishdan iborat bo‘ldi. Barchamizga ayon-ki, ertak, masal, topishmoqlar til o‘rgatish avval og‘zaki nutqni rivojlantirishga xizmat qiladi.Buyuk xalq og‘zaki ijodlari ( ertak, masal, topishmoq, maqollar) bir necha asrlardan buyon foydalanib, qo‘llanilib kelinmoqda. Bugungi kunda ham o‘zligini yo‘qotmay rivojlanib borayotgan xalq og‘zaki ijodlaridan masalchilik haqida fikr yuritmoqchimiz. Barchamizga ayon-ki, ertak, masal, topishmoqlar til o‘rgatish avval og‘zaki nutqni rivojlantirishga xizmat qiladi.