YUVENIL IDIOPATIK ARTRITNING KLINIK XUSUSIYATLARI - Iskanova Gulshan Xoldorovna (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
Mavzuning dolzarbligi: Yuvenil idiopatik artrit - bolalik davridagi yallig'lanishli revmatik kasalliklar orasida eng keng tarqalgan patologiya. Hozirgi vaqtda yuvenil idyopatik artritni turli xil etiopatogenez va immunogenetik kelib chiqishi, turli xil nozologik bog'liqlik va noaniq prognozli surunkali qo'shma kasalliklarning geterogen guruhini birlashtiruvchi umumiy tushuncha sifatida ko'rib chiqish kerak. Yuvenil idyopatik artritni aniqlash uchun boshqa ma'lum nozologik guruhlarning kasalliklarini istisno qilish kerak. Yuvenil idyopatik artritning terminologik "soyaboni" ostida bugungi kunda ham yuvenil revmatoid artriti mustaqil nozologik shakl sifatida, va yuvenil surunkali artrit artritning nozologik bog'liqligini aniq tekshirish mumkin bo'lmagan bosqichda bo'g'imlarning kasalligi sifatida qaraladi.