CHORRAHALARDA TRANSPORT VOSITALARINING TIRBANDLIGINI O‘RGANISH VA TAHLIL QILISH - Xalimjonov Elmurod Xalilbek o‘g‘li; Valiyev Jamshidbek Gʻanijon o'g'li; E.X.Xalimjonov (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
KIRISH. Avtomobil yo`llarida harakat xavfsizligini tashkil etish bugungi kundagi muhim muammolardan biriga aylanib bormoqda. Avtomobilning atrof-muhitga yetkazadigan zararlari miqdori kundan-kunga oshib bormoqda, eng asosiysi esa, yo`llarda sodir etilayotgan yo`l-transport hodisalari natijasida ko`plab insonlarning jabr ko`rishlari va hayotdan ko`z yumishlaridir. Yo`l-transport hodisalarining oldini olish uchun ko`rilayotgan qator tadbirlarga qaramasdan ularning miqdorlarini kamayishiga erishib bo`lmayapti. Bu esa, yo`l harakati xavfsizligi muammolariga o`ta jiddiy yondashish zarur ekanligini mutaxassislar oldiga vazifa qilib qo`ymoqda. Harakat xavfsizligini ta’minlash uchun unga ilmiy yondashish, uning barcha serqirra jarayonlarini tahlil etish zarur. Buning uchun yo`l harakati xavfsizligi bo`yicha mutaxassislar yo`l harakatining asosiy ko`rsatkichlarini, yo`llardagi sharoitlarining transport oqimlarining harakatlariga qanday ta’sir ko`rsatishlarini, transport oqimlarini boshqarishning texnik vositalari orqali yo`l harakatini boshqarish bo`yicha bilimlarga ega bo`lishlari zarur [1-3].