FASOL NAVLARINING HOSIL STRUKTURASI - JANGIROVA OZODA ROZOKOVNA (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Fasol qimmatli oziq-ovqat ekini bo‘lib, dukkakli-don ekinlar orasida ekin maydoni bo‘yicha u jahon qishloq xo‘jaligida soyadan keyin ikkinchi o‘rinni egallaydi. Fasol doni tarkibida 33% gacha protein, 50-60 % kraxmal, 5-8 % kletchatka mavjud. Singdiruvchanlik nuqtai nazaridan fasol oqsili go‘sht va baliq oqsillarining hazm bo‘lishiga yaqinlashadi (86-90 %). Yashil holatda fasol ko‘p miqdorda vitaminlarni o‘z ichiga oladi va ajoyib ta’mga ega. Fasol konserva va kolbasa ishlab chiqarishda, non pishirishda va xalq tabobatida keng qo‘llaniladi [1].