ZULFIYA IJODIDA PEYZAJ TASVIRI - Yangiboyeva Nurhayot (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Zulfiya ijodi o‘zining teranligi, jozibadorigi va hislarga boyligi bilan ajralib turadi. Ayniqsa, shoiraning she’rlarida berilgan peyzaj tasviri misralarni yanada jonliroq tasavvur qilishimizga, shoira yatmoqchi bo‘lgan fikrlarni chuqur anglashimizga, kitobxon qalbini she’riyat bulog‘ining zilol suvi bilan sug‘orishga xizmat qiladi. “Tasviriy adabiyotdagi tabiat manzaralari peyzaj, deb yuritiladi. U adabiy asarda muayyan g‘oyaviy-kompozitsion vazifani bajaradi. Yozuvchilar peyzaj yordamida xarakterlarni harakatda, doimiy o‘zgarishda ko‘rsatadilar.”[1] Zulfiya she’rlarini mutolaa qilar ekanmiz, “daraxt”, “bahor”, “kuz” va “yomg‘ir” kabi badiiy obrazlarni uchratamiz. Bu obrazlar, aslida, inson va uning kechmishlarini tasvirlagan ramziy obrazlardir. Bunga misol qilib, quyidagi bandga e’tibor qaratsak: [1] Xudoyberdiyev Erkin. Adabiyotshunoslikka kirish. – T.: “Sharq” nashriyot-matbaa aksiyadorlik komponiyasi tahririyati, 2008-yil, 99-bet.