BOSHLANG‘ICH SINFLARDA GEOMETRIK KATTALIKLAR HAQIDAGI TASAVVURNI O‘RGATISH USULLARI. UZUNLIK, YUZA VA HAJM O‘LCHOV BIRLIKLARI HAQIDAGI ILK TASAVVURLAR - Obidjonova Ruxshona (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya. Figuraning yuzi haqidagi umumiy tasavvurlar boshlang’ich sinfdan boshlab o’rgatiladi. Shundagina o’quvchilar yuqori sinfga o’tayotgan paytlarida yuza va o’lchov birliklarning murakkablashtirilgan hollari bilan bemalol tanishib chiqa oladilar, bundan tashqari ular nafaqat yuza va hajm o’lchov birliklari bilan, balki, geometric figuralar bilan ham tanishib olgan bo’ladilar. Figuraning yuzi haqidagi umumiy tasavvurlarni shakllantirishdan oldin esa o’quvchilarda kesmalarni taqqoslash, «katta», «kichik», «teng» munosabatlarini qanday o’zlashtirishlarini aniqlash muhimdir. Bu ish o’quvchilarda figuralarni taqqoslash va predmetlarni yuzlari boyicha taqqoslash ishlari bir – biridan farq qilishi haqida aniq tasavvurlar hosil qilishga imkon beradi.