SOG‘LIQNI SAQLASH TASHKILOTLARIDA YUQUMLI KASALLIKLAR VA SHIFOXONA ICHKI INFEKSIYALARINI OLDINI OLISH - Abduraxmanov Shaxriyor Zafar o‘g‘li (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
Annotatsiya: Yuqumli kasalliklar qo‘zg‘atuvchilari turli xil yo‘llar bilan rivojlanadi. Ularning ko‘pi (dizenteriya, bezgak va ko‘pgina gijjali invaziyalar) qadim-qadimdan ma’lum bo‘lib, qator kasalliklar odamga uy va yovvoyi hayvonlardan yuqadi. Kasallikning bir turi faqat odamga xos bo‘lgan holda namoyon bo‘lsa (antroponoz kasalliklar), boshqalari – odamlar va hayvonlar uchun umumiy hisoblanadi (zoonoz kasalliklar). Ko‘p kasalliklar qo‘zg‘atuvchilari saprofitlardan paydo bo‘lgan bo‘lib, keyinchalik ular pathogen parazitlarga aylangan (masalan, vabo). Bunday jarayon, ya’ni yuqumli kasalliklarning vujudga kelishi hozirgacha davom etmoqda (masalan, OITS – orttirilgan immunitet tanqisligi sindromi). Shifoxona ichki infeksiyalar butun jahon boʻylab sogʻliqni saqlashning eng muhim muammolaridan biri hisoblanadi. Bu maqolada biz yuqumli kasalliklar va shifoxona ichki infeksiyalarni keltirib chiqaruvchi omillar va ularning oldini olish to‘g‘risida suhbatlashamiz.