ALHAGI MAURORUM O‘SIMLIGININING MIKRO VA MAKROELEMENTLARNI MIQDORIY TAHLILI - B.B.Kholmurodov; Sh.Sh.Sadulloyeva (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Anotatsiya: Alhagi maurorum butasimon suvsiz mintaqalarda o’suvchi yovvoyi o’simlik. Ushbu sharhda alhagi maurorum osimligining yer ustki qismlari ya’ni urug’ va barg qismlarida makro va mikroelementlar miqdori induktiv bog'langan plazma massa spektrometriyasi (icp-ms) yordamida 61 ta elementlar miqdori tahlil qindi. Natijalarga asosan Alhagi maurorum urug’ qismida barg qismiga nisbatan P, K, Ti, Cr, Ni, Cu, Zn, Rb elementlar miqdori ko’proqligi Barg qismida esa urug’ qismiga nisbatan Li, Be, B, Na, Mg, Al, Ca, Sc, V, Mn, Fe, Co, Ga, As, Se, Sr, Y, Zr, Nb, Mo, Ag, Cd, In, Sn, Cs, Ba, Ce, Pr, Nd, Sm, Eu, Gd, Dy, Re, Pb, Th, U elementlari ko’pligi aniqlandi. Qolgan elementlar miqdori esa bir-biriga yaqin miqdordaligi kuzatildi.