TARJIMA NAZARIYASINING ASOSIY TUSHUNCHALARI - Turg’unova Maloxatxon Xusanboy qizi; Azizboy Axtyamov (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada tarjima nazariyasining konkretizatsiya, generalizatsiya va modulyatsiya kabi asosiy usullari yoritiladi. Barxudarov, Komissarov, Fedorov, Vinay va Darbelnet kabi mashhur tarjima nazariyotchilarining qarashlari asosida ushbu usullarning mohiyati va tarjima jarayonidagi ahamiyati tahlil qilinadi. Konkretizatsiya so'z va iboralarni aniqroq va maxsusroq qilib tarjima qilishni, generalizatsiya esa murakkab tushunchalarni umumlashtirishni anglatadi. Modulyatsiya esa mazmunni saqlagan holda so'zlarning shaklini o'zgartirish usulidir. Ushbu maqolada tarjima jarayonida ushbu usullarning leksik-semantik jihatlari va qo'llanishi ko'rib chiqiladi, shuningdek, amaliy misollar bilan tasdiqlanadi. Maqola tarjimonlar uchun nazariy va amaliy qo'llanma sifatida xizmat qiladi. Foydalanilgan adabiyotlar ro'yxati esa mavzuni chuqurroq o'rganish uchun qo'shimcha manbalarni taqdim etadi.