QORAQALPOG`ISTONNING SHAHAR VA TUMAN MARKAZLARINI KO`KALAMZORLASHTIRISH VA HIMOYA DARAXTZORLARI BARPO ETISH HOLATI - N.B.Kamalova; S.M.Urazbaeva (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Qoraqalpog‘istondagi shaharlarning ekologik muammolari ko‘p jihatdan ko‘kalamzorlashtirish zarurati bilan bog‘liq bo‘lib, ushbu sharoitda amalga oshrishning bir qator qiyinchiliklari mavjud. Qoraqalpog‘iston hududida manzarali bog‘dorchilik uchun introduktsiya qilingan daraxt-buta turlaridan ilk marta 1880-1900 yillarda foydalanilgan. Dastlab To‘rtko‘l tumanida, keyinchalik, 1938 yildan boshlab Nukus shahrida obodonlashtirish yanada rivojlandi. Qoraqalpog‘istonning 1960 yilgacha daraxt va buta ekish joylarini o‘rganish shuni ko‘rsatadiki, ko‘kalamzorlashtirishda 25 turdagi daraxt va butalar mavjud. Hozirgi vaqtda Nukus shahrida 57 turdan iborat daraxt va butalar ekilgan. Orol dengiziga yaqinroq joylashgan boshqa yirik aholi punktlarida ham ko‘kalamzorlashtirish ishlari yaxshi rivojlanmagan [1, 2].