JARQO’RG’ON TUMANI QISHLOQ XO’JALIGI YERLARIDA KADASTR ISHLARINI YURITISHNING ZAMONAVIY GEODEZIK USULLARINI QO’LLASH - S.H.Oltinov; E.M. Mamatmo’minov; F. Jo’raqulov (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yer sirtida o‘lchashlarni bajarish usullarini o‘rganish, joyda chiziq uzunligi, burchaklar va balandliklarni o‘lchash, o‘lchash natijalarini ishlab chiqish hamda plan, karta va profillarni tuzish, turli muhandislik-geodezik masalalarni yechishda ular natijalaridan foydalanish geodeziyaning asosiy vazifalari qatoriga kiradi. Ushbu vazifalarni amalga oshirishda turli xil geodezik asboblar, hisoblash va chizish texnika va texnologiyalari ishlatiladi. Shuni aytish kerakki, geodezik asboblar tuzilishini o‘rganish, tadqiq qilish, ular bilan aniq va ilmiy amaliy jihatdan maqbul o‘lchash usullarini izlash ham geodeziyaning muhim vazifalaridan hisoblanadi.