O’ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA SIL KASALLIGINING TARQALGANLIGI - Elmurodova Lenara Xudayberdi qizi; Bo’riyeva Mafuna Shuhrat qizi (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya: Hozirgi zamon tibbiyot fanining dolzarb vazifalaridan biri, ekstremal ob-havo, iqlim omillarining turli kasalliklar, jumladan nospetsifik o’pka kasalliklarining rivojlanishiga ta’sirini o’rganishdan iboratdir. Ko’pgina olimlarning fikricha, alohida meteorologik omillar va iqlimning konkret turi emas, balki turli iqlimlarning almashishi, inson tanasining moslashish va boshqarish imkoniyatlariga katta talab qo’yadi. O’zgaruvchan iqlim ob-havo omillari kuchli ta’sirga ega bo’lib, nafaqat sog’lom shaxslar ahvolining yomonlashishi va mehnat qobiliyatining pasayishiga va shu qatorda turli kasalliklar, jumladan bronxial astmaning klinik kechishini sezilarli darajada og’irlashishiga olib keladi.