TO‘LOV MANBAIDA SOLIQ USHLASH TIZIMINING O‘RNI VA AHAMIYATI - Xusanov Sanjar Ziyadullayevich (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada to‘lov manbaida soliq ushlash tizimining samaradorligini oshirish yo‘llari, to‘lov manbaining umumiy tavsifi, to‘lov manbaiga kiradigan ob’ektlar, to‘lov manbaining shakllanishi va undan olinadigan soliq turlari, to‘lov manbaida soliq ushlashda yurudik va jismoniy shaxslarning vazifalari haqida sо’z yuritiladi. To‘lov manbai bu – soliq to`lovchiga to`lovlarni amalga oshiruvchi yuridik shaxs hisoblanadi. To‘lov manbaidan ushlanadigan soliq – doimiy vakillik tashkil etmasdan davlat hududidan daromad oladigan norezidentlardan olinadigan soliq. Ushbu soliq ushlab qolinadi va norezidentning o‘zi tomonidan emas, balki norezidentga pul o‘tkazishda daromad (rezident) to‘laydiganlarga to‘lanadi. Ikki tomonlama soliqqa tortishning oldini olish to‘g'risidagi ikki tomonlama shartnomalar milliy qonunchilikka nisbatan manbada pasaytirilgan soliq stavkalarini belgilashi mumkin. To‘lov manbaida soliqni to‘lash tartibi – yuridik shaxs soliq to‘lovchi bilan hisob-kitob qilayotganda soliq to‘lovchi to‘lashi kerak bo‘lgan soliq summasini saqlab qoladi va o‘zi bu summani soliq organlariga to‘lab beradi. Muallif tadqiqotining asosiy masalasi O‘zbekiston Respublikasida to‘lov manbaidan ushlanadigan soliq turlarini ko‘rsatib berish, to‘lov manbaida soliq ushlash tizimi samaradorligini oshirishdagi mezonlarni aniqlash, ularni amalga qo‘llagandagi ahamiyatini ko‘rsatib berishga qaratilgan.