QOPLON VA QORI SAROYLARI TARIXI VA ARXITEKTURASI - Imamov Suxrob Solexovich; Xaitov Sunnat Istamovich (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotatsiya: Saroy, koshona - hashamatli ulkan bino; xon, podshoh, amirlar qarorgohi, qasr. Dastlab hukmdorlarning qarorgohi tarzida, keyinchalik saroy ahli yashaydigan joy sifatida qurilib, turli maqsadlarga xizmat qiladigan ko‘p sonli xonalardan, bir, bir necha hovlilardan iborat bo‘lgan Shahrisabzdagi Amir Temur qurdirgan Oqsaroyning peshtog‘i qisman saqlanib qolgan. Buxoro Arki, Xivadagi Ko‘hna Ark, Toshhovli, Qo‘qon O‘rdasi Markaziy Osiyo xonlarining XVIII-XIX asrlarga xos saroylarining saqlanib qolgan namunalaridir. Saroy me’morlarining arxitektura yеchimlari yagona g‘oyaga, ya’ni hayron qoldirish va maftun qilish g‘oyasiga bo‘ysungan. Dabdabali, murakkab, hashamat bilan bezatilgan shahar saroylari, qarorgohlarni qurishda foydalanilgan. Devorlari ganch, naqsh, ustunlari o‘ymakori did bilan ishlangan.