MYELODISPLASTIK SINDROMNI DEMISTIFIKATSIYA: PATOGENEZI VA TASNIFINI TUSHUNISH - Axmedova D.B. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Annotasiya: Miyelodisplastik sindrom (MDS) - suyak iligida qon hujayralari ishlab chiqarilishining buzilishi bilan tavsiflangan kasalliklar guruhi. Samarali davolash strategiyalarini ishlab chiqish va bemorning natijalarini yaxshilash uchun MDS patogenezini va tasnifini tushunish muhimdir. MDS patogenezi murakkab va turli genetik va atrof-muhit omillarini o'z ichiga oladi. TP53, SF3B1 va TET2 kabi gematopoez bilan bog'liq genlardagi mutatsiyalar MDS rivojlanishida hal qiluvchi rol o'ynaydi. Ushbu mutatsiyalar qon hujayralarining normal ishlab chiqarilishini va kamolotini buzadi, bu esa suyak iligida etuk va disfunktsiyali hujayralarning to'planishiga olib keladi. MDS tasnifi turli omillarga, jumladan, ta'sirlangan qon hujayralari qatorlarining soniga, sitopeniyalarning zo'ravonligiga va o'ziga xos genetik mutatsiyalarning mavjudligiga asoslanadi. Jahon sog'liqni saqlash tashkiloti (VOZ) tasniflash tizimi odatda MDSni turli kichik tiplarga bo'lish uchun ishlatiladi. Miyelodisplastik sindromning patogenezi va tasnifini bilish ushbu patologiyani to'g'ri tashxislash uchun kashshof hisoblanadi.