“PAPAYA” (Cárica papáya L.) O’SIMLIGINING DORIVORLIK XUSUSIYATLARI - Raimova Sitora Erali qizi (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Tabiiy dorivor o'simliklarning dorivorlik xususiyatlari juda keng farmakologik ahamiyatga ega. Bizga ma’lumki, papaya (Carica papaya L.) zamonaviy hamda an'anaviy tibbiyotda, oziq-ovqat sanoatida ishlatiladigan shifobaxsh o’simlik ekanligi bilan ajralib turadi. Jahonda so'nggi yillarda olib borilgan tadqiqotlardan ma’lumki, papayaning tarkibidagi biologik faol moddalardan dorivor maqsadlarda foydalanish bo'yicha sezilarli yutuqlarga erishildi. Bunda tashqari ushbu dorivor o’simlik biologik aktiv qo'shimcha sifatida foydali ozuqaviy tabiiy mahsulotlar manbaasi hisoblanadi. Ushbu maqolada C.papaya ning dorivor xususiyatlarini o‘rganish bo’yicha olib borilgan eng so’ngi ilmiy tadqiqotlarning sharxi yoritib berilgan.