TEACHING SPORTS TERMS IN THE TEXT IN THE LESSON PROCESS - Kenjayeva Sayyora Xudaybergenovna (Лучшие интеллектуальные исследования, 2024)
Bugun biz sizga ingliz tilida sport turlari qanday nomlanishi haqida aytib beramiz, shunda siz nafaqat "basketbol“, “futbol”, “voleybol” kabi sport turlarining ingliz tilida qanday bo‘lishini, balki "sport" mavzusidagi boshqa ko‘plab lug‘atlarni ham bilib olasiz. Umuman olganda, ingliz tilida sport kabi katta mavzuni bir nechta asosiy toifalarga bo‘lish mumkin: bular jamoaviy sport turlari, yengil atletika, suv sporti, qishki sport turlari, jang san’ati, ekstremal sport turlari va boshqalar. Eng ommabop va keng tarqalgan sport turlari Olimpiya o‘yinlariga kiritilgan. Ingliz tilida to‘p ishlatadigan deyarli barcha o‘yinlar o‘z nomida to‘pga ega bo‘ladi. Mantiqan, siz to‘pni savatga tashlashingiz kerak bo‘lgan o‘yin ikki so‘zdan tuzilgan basketbol ekanligini taxmin qilishingiz mumkin: basket (savat) va ball (to‘p). Xuddi shunday, foot (oyoq) va ball (to‘p) so‘zlaridan yasalgan football (futbol) so‘zlari ham ikki mustaqil ma’no anglatuvchi so‘zlardan tuzilgan. Bunday sport turlari qatoriga yana baseball – beysbol, volleyball-voleybolni ham kiritish mumkin.