ИНСУЛЬТДАН КЕЙИНГИ КОГНИТИВ БУЗИЛИШЛАР - М.А.Абдуллаева; К.Ҳ.Уракова (Лучшие интеллектуальные исследования, 2023)
Инсульт ўтказган беморларда когнитив бузилишлар. 36 та (20 та эркак ва 16 та аёл, ўртача ёши 57,4±3,4 ёшга тенг бўлган ва 9,2±3,8 йил давомийликка тенг бўлган) инсульт ўтказган беморлар олдик. Инсульт когнитив бузилишларга сабаб бўлувчи хасталик ҳисобланади, когнитив бузилишлар асосан 60 ёшдан ошган беморларда кўпроқ учрайди. Когнитив бузилишлар бемор ёшига, бош миядаги инсультдан кейинги зарарланган ўчоқлар ҳажмига ва қайта ўтказилган инсультлар сонига боғлиқ. Когнитив бузилишларни баҳолашда нейропсихологик тест – MMSE (Mini-Mental State Examination) шкаласи бўйича анкета ўтказиб аниқладик.