ENERGIYA TEJOVCHI TEXNOLOGIYALARNI TEJASHNING XORIJIY TAJRIBALARI - Nematov Laziz Alisherovich; Bafoyev Olimjon Hoshim o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya:Ushbu maqolada energiyani tejash texnologiyalarining xalqaro tajribalari batafsil o'rganilgan. Xususan, AQSH, Yaponiya, Daniya va Germaniyaning energiya samaradorligi va muqobil energiya manbalaridan foydalanish borasidagi muvaffaqiyatli tajribalari tahlil qilingan. AQSHda 2005 yildagi "Energetika to'g'risida"gi qonun doirasida 2007-2016 yillarda yonilg‘i energetik resurslarini 25% ga tejash rejalashtirilgan, shuningdek muqobil manbalar yordamida neft sarfini 10% ga qisqartirishga erishilgan. Yaponiya misolida uy xo‘jaliklarida avtomatlashgan energiya nazorati tizimlari va quyosh energiyasidan foydalanish keng ko‘lamda qo‘llanilib, energiya samaradorligini sezilarli darajada oshirishga erishilgan. Daniyada issiqlik taqsimlovchi keng quvvatli tizim ishlab chiqilgan bo'lib, bu tizim orqali turar joy binolari isitish tizimida energiya sarfi ikki barobarga qisqargan. Germaniyada esa shamol va quyosh energiyasi orqali elektr ishlab chiqarish faol rivojlanmoqda. O‘zbekiston sharoitida qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan, ayniqsa, quyosh energiyasidan foydalanish imkoniyatlari yuqori baholanib, mamlakatda bu boradagi ilmiy-texnologik ishlanmalar va davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlash yo‘nalishlari ko‘rib chiqilgan. Xulosa qilib aytganda, maqolada xorijiy mamlakatlarning ilg‘or energiyani tejash texnologiyalari tajribasini O‘zbekistonda joriy etish zarurati asoslangan.