HOMILADORLIK DAVRIDA MRTNING AHAMIYATI - Yahyoyeva Gulchehra Musoyevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada homiladorlik davrida diagnostik tasvirlash usuli - magnit-rezonans tomografiya (MRT) dan foydalanish imkoniyatlari batafsil ko'rib chiqiladi. MRT homiladorlik davridagi ko'plab akusherlik va akusherlik bo'lmagan patologik sharoitlarni baholash uchun foydali vositadir, chunki u mukammal fazoviy va kontrastli rezolyutsiyaga ega, ionlashtiruvchi nurlanishdan foydalanmaydi va eng kam sezgir. inson omillarining ta'siri. Homiladorlik davrida MRI uchun eng keng tarqalgan ko'rsatkich ultratovush bilan aniqlangan patologiya bo'lib, o'zgarishlarning tabiatini aniqlashtirishni talab qiladi. Afsuski, homilador ayolning qorin old devoridagi oligohidramnioz, semirib ketish yoki chandiq o'zgarishi, tekshiruv paytida homilaning "bezovta" holati va boshqalar ultratovush paytida muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Amerika akusherlik va ginekologlar kongressi (ACOG) ko'rsatmalariga ko'ra MRTdan foydalanish ultratovush tekshiruvi natijalari noaniq bo'lganda tavsiya etiladi, chunki bu diagnostika aniqligini oshirishi mumkin. Biroq, homiladorlik davrida foydalanish bir qator tibbiy, axloqiy va huquqiy muammolarni keltirib chiqaradi. Aslida, hozirgi kunga qadar, homiladorlikning har qanday trimestrida kontrastsiz MRT ta'siridan keyin homilaga salbiy ta'sir ko'rsatadigan ilmiy tadqiqotlar mavjud emas.