КЕНГ ТЕРМИК КУЙГАН БЕМОРЛАРДА ЮҚОРИ ОШҚОЗОН- ИЧАК ТРАКТИНИНГ ЎТКИР ЭРОЗИВ ВА ЯРАЛИ ШИКАСТЛАНИШЛАРИНИНГ ОЛДИНИ ОЛИШ - Абидов Ўткир (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Аннотация: Мақолада кенг термал куйишлар билан оғриган беморларнинг ошқозон-ичак трактининг юқори қисмида ўткир эрозив ва ярали жараёнларнинг олдини олиш кўриб чиқилади. У кўпинча қон кетиш ва полиорган етишмовчилиги каби оғир оқибатларга олиб келадиган ушбу асоратларнинг юқори частотасини муҳокама қилинади. Эндоскопик тадқиқотлар натижасида куйишдан кейинги яраларнинг эрта ривожланиши, уларни консерватив усуллар, жумладан, омепразол каби протон помпаси ингибиторлардан фойдаланиш билан даволаш батафсил ёритилган. Тадқиқот шунингдек, ушбу яраларнинг патогенезини тушунишнинг муҳимлигини таъкидлайди, уларнинг ривожланишида кислота ишлаб чиқаришнинг кўпайиши ва ошқозон моторикасининг кечикиши ролини таъкидлайди.