LOTIN-YUNON TILLARINING DUNYO MADANIYATIDAGI O’RNI. - Beknazarova Moxiya Kenjayevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya:Mazkur maqola mening lotin tili va tibbiyot termenlariga qiziqishim balandligi va bu tilning fanlar ,madaniyat rivojlanishi tarixi zarvaraqlarida katta va biqiyos o’rnini bor ekanligini anglaganligim natijasi o’laroq dunyoga keldi desam mubolag’a bo’lmas.Atrofimizdagi juda o’lkan miqyosdagi termenlarning lotin -yunon tillarida kirib kelishganligini tibbiyot universitetiga kirgach,aniqrog’ lotin tili fani kursini o’qib boshlagach to’liq tushunib yetganmas. Tarixda buyuk bir imperiyaning davlat tili hisoblangan bu til yunon tilidan katta qismdagi so’zlarni o’zlashtirgan va lotinlashtirgan.Buning natijasida esa bu til leksik jihatdan boyigan.Boshqa til soxiblariga esa yunoncha so’zlarni o’zlashtirishga yordam bergan .Bu ikki tilda yaratilgan ilmiy va badiiy asarlarning hali hanuz dolzarb ekanligi hammaga ayon.Birgina yevropa tibbiyotining otasi deya tan olingan Gippokratning yozgan asarlariga nazar soladigan bo’lsak buning isbotini ko’rish mumkin.