QO’QON XONLIGINING SHARQIY TURKISTON BILAN SIYOSIY- IQTISODIY ALOQALARI TARIXI - Hazratqulov Oybek Salimovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya: Qo’qon xonligining Sharqiy Turkiston bilan siyosiy-iqtisodiy aloqalari tarixi yetarli darajada oʻrganilmagan boʻlib, zero bu davrga oid keng manbalar va oʻzaro muntazam aloqalar boʻlishiga qaramasdan, oʻrganilmaganligi sababi sifatida ikki sotsialistik davlatlar, ya'ni SSSR va Xitoy davlatlarining maqsadlaridan kelib chiqqanligi aniq namoyon boʻladi. Sababi, bu ikki hudud azaldan bir-biri bilan boʻgʻliq tarixga ega boʻlib, bu ularning hududiy qoʻshnichilik rishtalaridan tashqari bu hududlarda asrlar osha oʻzaro qardosh va dindosh xalqlarining yashashi, ularni bir-birlari bilan yaxshi qoʻshnichilik munosabatlarini oʻrnatishga sabab boʻlgan edi va bu rishtalarni uzish uchun ikki sotsialistik davlatlar jiddiy kirishgan va ularni ayirib, oʻzlarining totalitar rejimida saqlab turishga muyassar boʻlgan edi. Shu sababli bu ikki hududning tarixiy aloqalarini toʻlaligicha yoritish bugungi tarix fanining zaruratidir.