O‘QUVCHILARNI SINFDAN TASHQARI O‘QISH SOATLARI ORQALI KITOB MUTOLAASIGA O‘RGATISHNING AHAMIYATI - Xolida Tojiyeva (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Jahonning kо‘pgina xalqlari, hususan о‘zbeklarning kо‘pgina halq о‘gzaki ijodida xam kitob va kitobxonlik masalalari ma’lum darajada bayon etilishini kо‘ramiz. Xalqimiz orasida keng tarqalgan hikoyatlarda kitobning kuch –qudrati,inson ruhiyatiga ta’sir etishi va aql idrok hamdazakovat va e’tiqod baxsh etishi na’munalari bayon etilgan. Kitob va kitobxonlik insonni yomon amallardan saqlabgina qolmay,tevarak-atrofga yaxshilik urug‘ini sochish,kishilarni ezgu ishlarga chorlash undash va kо‘makdosh bо‘limi nafaqat afsona ertaklarda balki halq og‘zaki ijodining boshqa janrlarda ham о‘z aksini topgan. Jumladan, kitobning qadri va kitob sehri, kitobxonlik masalalari halq ijodining maqollarida aks ettirilganki,uni ta’kidlab о‘tishni istar edik.