OILAVIY NIZOLAR. AJRALISH,UNING SABABLARI VA OQIBATLARI. - Axmadjonova Sitora; Jumaboyev Azizbek (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
ANNOTATSIYA. Oilaviy nizolarning eng xarakterlilaridan biri bu er va xotin o’rtasidagi nizolardir. Halqmizda bir gap bor: oshsiz uy bo’lishi mumkin lekin nizosiz uy bo’lmaydi. Faqat nizoning nizodan farqi bor aksariyat muvaffaqiyatli oilalarda tarbiya topgan yigit-qizlar o’z ota-onasi oilasini ularning turmush tarzini bir-birlarga nisbatan bo’lgan o’zaro munosabatlarini va qator shu kabilarni o’zlarining bo’lajak oilaviy hayotlari uchun ideal deb olishadi va ular ham oila kurishganlaridan so’ng o’g’il bolalar xuddi o’z otasidek va qizlarimiz o’z onalaridek “ota”, “ona”, “er” “xotin” bo’lishini orzu qiladilar. Chunki ular o’z ota-onalari misolida, bir-birlariga nisbatan salbiy munosabatda bo’luvchi bir-birlari bilan nizolashib turuvchi er-xotinlarni kurmaganlar. Mabodo bunday vaziyatlarda va nizolar yuzaga kelib qolgudek bo’lsa ham ularning ota-onalari bu holatni farzandlariga sezdirmaslikka xarakat qiladilar. Bundan tashqari ommaviy axborot vositalari orqali namunaviy ahil baxtli oilalar haqida berib boriladigan materiallarda ham aksariyat xollarda er-xotinlik munosabatlarini bir yoqlama faqat yaxshi tomondan ko’rsatish an’analar mavjud.