GEOLOGIK JARAYONLARNING RELYEF HOSIL QILUVCHANLIK ROLINI QASHQADARYO CHO‘LLARI MISOLIDA O‘RGANISH - Sultonov Shuxrat Adxamovich; Qurbonov Umid Ergash o‘g‘li; Odilov Fazliddin Fozil o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqolada geologik jarayonlar ta’sirida relyefning o‘zgaruvchanligi qisqacha muhokama qilingan. Jumladan Yer planetasining rivojlanish kuchlari va bu kuchlar bilan bog‘liq barcha jarayonlar haqidagi bilim sohalarni yorituvchi sohalar haqida, Yerning planeta sifatida taraqqiyot tarixi geodinamik kuchlar bilan bog‘liqligi hamda mazkur kuchlar o‘z harakatlanish manbaalari bo‘yicha guruhlarga bo‘linishi. Yer litosferasida uzluksiz ravishda harakat qilib, tebranib va tashqi yer usti qiyofasini o‘zgartirib turuvchi kuchlar ya’ni endogen kuchlar guruhini tashkil qilishi, ichki kuchlar ta’sirida umumiy landshaftlar o‘zgarishi kabi masalalarga atroflicha to‘xtalib o‘tilgan.